6n8sz írta:csöves erősítőt tervezni

6n8sz írta:...A csövek müködésével kezdeném: van a katód, amely fűtve van, és emmittálódnak belőle az elektronok a pozitív töltésű anód irányába...

Barth Ida írta:... Az én ajánlásom a Rádiótechnika 1967-68-69 környéki kötetei - volt bennük egy cikksorozat, elektroncsöves áramkörök tervezése - vagy valami hasonló címmel. Lapszámonként néhány oldalban minden alapkapcsolás, majd a komplikáltabbak is ismertetődtek, a számítási képletekkel együtt. ...

6n8sz írta:Egyébként van egy olyan pentóda,ami tudja a hifi minőséget. el84-nek hívják, és 0,2% alatt van a torzítási tényezője, egyébként A-osztályú fokozatban(ekkor a jel mindkét félperiódusát egy cső erősíti) 6w-ot tud leadni.

6n8sz írta: vannak olyan spec csövek, ahol olyan magas a katódfeszültség,hogy nem kell fűteni(pl.:televízió képcső). Amiért nem húz ívet az talán azért lehet, mert a csőben nincs gáz, amit a magas feszültrég ionizálhatna,igy képezve vezetőcsatornát(mint a villám esetében):x

neodymium írta:A csövekkel mélyrehatóan foglalkozik Valkó Iván Péter: Elektroncsövek és félvezetők c. könyve. Ugyanakkor az alapokat is tárgyalja, a képleteket meg amúgy is átugorja az ember az olvasásnál
Jól "adagolható", teljesen szűzként és haladóként is találni benne érdekes dolgokat, sok olvasmányos résszel (csőgyártás, élettartam).

Kaporka.Microstudio írta:....
Engem pl. érdekelne ez a dióda nevű „villanykörte”, amiben van ugye egy katód (amit valamilyen módon fűtenek, de fogalmam sincs róla, hogy hogyan), amiről negatív töltésű részecskék ugrálnak le emittáció címszó alatt , illetve át az anód nevű pálcikára, vagy mire.
De hogy is csinálják ezt, és ez miért jó nekem?
És ha átugranak, akkor hogy nem húznak ívet?
Ha anódról, meg katódról beszélünk, akkor itt egyenáramot kap a cső?
Szóval szívesen feltennék ilyen és hasonló kérdéseket, merthogy az emlegetett Rádiótechnikában és hasonló folyóiratokban műszaki embereknek vannak leírva a dolgok, akik biztosan meg is értik, de az alapokat nem lehet megtalálni sehol olyan formában, amit egy laikus is megértene...

A hobbistáknak szóló könyvek feltételezik legalább az alapok alapjait, nem magyarázzák el, hogyan működik, mire jó a kondenzátor, a dióda, a trióda, stb.

Kaporka.Microstudio írta:......mindössze meg szeretné érteni, hogy is működik az a technika amit hallgat........
Tisztelettel: Kaporka.Microstudio

mayky írta:Kaporka.Microstudio írta:......mindössze meg szeretné érteni, hogy is működik az a technika amit hallgat........
Tisztelettel: Kaporka.Microstudio
Ezek szerint csöves erősítőt hallgatsz ? Valami DIY projekt vagy valami gyári cuccos, mondjuk egy Onkagu ?

Kaporka.Microstudio írta:Egy eredeti Onkagut pedig nem tudnék megfizetni, de mint a szmájliból látom, ezt a kérdést ön sem komolyan tette fel.

mayky írta:Kaporka.Microstudio írta:Egy eredeti Onkagut pedig nem tudnék megfizetni, de mint a szmájliból látom, ezt a kérdést ön sem komolyan tette fel.
Igen, de azért akadnak akik megtehetik.
Hűűűű magázódunk ?????? Szerintem az ilyen fórumok nyelve a tegeződés. A 20 éves csikó sértődés nélkül tegezheti itt a 60 feletti vén rókákat.

6n8sz írta:Jó de a "gyerek" kezdje" szerényebb teljesítményüvel, pl.:ami a www.elektroncso. hu cikkeinél van Az első erősítőm el84+ef86-al, elképzelem mijen jó lehet a mélyátvitele.